Sustainable Responsible Fashion & Lifestyle

bendl tegen de ziekte van huntington

Wie deze riem koopt, steunt de strijd tegen Huntington

 

Na de riem gemaakt van brandweerslang, heeft Bendl er nu een nieuw product bij: een riem die (hand-) gemaakt is van een fietsband. Een deel van de opbrengst gaat naar onderzoek naar de erfelijke hersenziekte Huntington. Bendl-oprichter Casper Vloet is diep onder de indruk van het verhaal dat een collega-fietsfanaat met hem deelde.

 

Casper Vloet, bedenker van Bendl Sustainable Lifestyle (supercoole producten gemaakt van brandweerslang), is al jaren een fervent fietser. Nog niet zo lang geleden was een van zijn buitenbanden vrijwel kaal. Wat doe je dan als wereldverbeteraar en riemenmaker? Casper zag er een riem in: ‘Fietsband is een heel andere soort rubber dan brandweerslang,’ zegt hij, ‘maar het resultaat is geweldig. Fietsenmakers willen maar al te graag van de versleten buitenbanden af, en wij van Bendl zijn tegen wegwerpen en vóór hergebruiken

Zeer bijzondere ontmoeting

Terwijl hij bezig was om van fietsband een supergave riem te maken, dacht Casper aan een zeer bijzondere ontmoeting die hij had in de zomer van 2022 met een al net zo fanatieke wielrenner: Edwin Stolp uit Zaandam. ‘Ik leerde Edwin kennen op een camping in Frankrijk,’ vertelt Casper. ‘Terwijl we samen de Col de la Rousette aan het beklimmen waren, vertelde Edwin me dat hij lijdt aan de ziekte van Huntington, een ongeneeslijke hersenziekte waar nog relatief weinig over bekend is. Edwin wil dat helpen veranderen.’ Na zijn vakantie bleef Casper hem volgen. Omdat hij door zijn ziekte niet meer kan werken, fietst Edwin wekelijks en bij goede dagen dagelijks rondes van tweehonderd kilometer door de kop van Noord-Holland. Deze dagbesteding houdt hem in goede conditie.’ Casper: ‘Omdat ik zo onder de indruk ben van Edwins doorzettingsvermogen en onverwoestbare optimisme, wil ik zijn initiatief graag steunen.’

fietsen in de stijd tegen de ziekte van Huntington

Trappen tegen Huntington

Dat initiatief is een stichting die Edwin Stolp oprichtte en die in 2019 en 2022 een fietstocht organiseerde. Wielrenners uit het hele land deden mee aan de estafette van 110 kilometer of de toertocht van 40 kilometer rondom Westzaan. ‘Trappen tegen Huntington’ was tweemaal een groot succes: Stolps stichting haalde ruim 50.000 euro op voor onderzoek. Casper Vloet: ‘In 2024 organiseert Edwin de tocht voor de laatste keer, want door Huntington heeft hij helaas steeds minder energie om dit voor te zetten. Om in de tussentijd toch geld op te halen en de ziekte onder de aandacht te blijven brengen, gaat een deel van de opbrengst van onze fietsband Bendl riemen naar Trappen tegen Huntington.

Voor fans van cycling én recycling

Bendl heeft de nieuwe riem natuurlijk ontwikkeld voor fietsliefhebbers. ‘Maar niet alleen fans van cycling, ook fans van recycling zullen zich erdoor aangesproken voelen. En tot slot is onze nieuwe Bendl-riem een prachtig accessoire voor iedereen die graag origineel wil zijn.

Bijwerken van …
  • Geen producten in de winkelwagen.
De waardering van bendl.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 75 reviews.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt.
Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.